Пам’ятка для населення щодо профілактики вірусного гепатиту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Основні факти:

  • Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
  • Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
  • ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.
  • Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
  • Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
  • Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.

На сьогодні – це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.

Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.

Профілактика

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання рекомендовано:

  1. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання;
  2. Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;
  3. Не використовувати воду із сумнівних джерел;
  4. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  5. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
  6. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
  7. Регулярно мити руки.

У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста!

Броварське районне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує – від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я  та здоров’я інших !!!

 

Попередній запис
Користуйтесь можливістю змінити своє професійне життя!
Наступний запис
09 листопада 2023 – останній день подання податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (для платників ЄП ІІІ групи) за три квартали 2023 року
Вам також може сподобатися
Меню