Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.
Основні факти:
- Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
- Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
- ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.
- Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
- Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
- Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.
На сьогодні – це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.
Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.
Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:
- виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
- підвищення температури тіла;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювота;
- неприємні відчуття в животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі (до кольору пива);
- жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.
Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.
Профілактика
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання рекомендовано:
- Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання;
- Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;
- Не використовувати воду із сумнівних джерел;
- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
- Регулярно мити руки.
У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста!
Броварське районне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує – від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я та здоров’я інших !!!