22 грудня представники Національної асоціації громадського харчування Олександр Хмаренко та повар-технолог Роман Коломоєць провели навчання та випробування нового технологічного обладнання, що встановлено в харчоблоці Рожнівській філії.
Нагадаємо, що у 2021 році за кошти місцевого бюджету Зазимської громади було зроблено капітальний ремонт харчоблоку на загальну суму 1 млн. 200 тис. грн. та закуплено нове сучасне обладнання для приготування їжі за новітніми вимогами та стандартами НАССР на загальну суму 859 тис. грн.
Для повноцінної роботи шкільного харчоблоку було закуплено – тістоміс, картоплечистку, комбайн для нарізання овочів, марміти, м’ясорубку, електроплиту та найбільш вагоме придбання– пароконвектомат.
Нові технологічні підходи до приготування давно відомих страв зі шкільного меню дозволять зберегти максимум корисних властивостей продуктів. А відтак це дасть можливість ввести в раціон учнів більше овочів, аби вони отримували більше вітамінів та були здоровішими.
Давно відома істина – чим привабливіші страви, тим із більшим задоволенням їх споживають діти. Сучасні технології дозволяють зберігати форму і колір продуктів з максимальним збереженням смакових властивостей. Одна з таких переваг за чудо-технікою – пароконвектоматом, який має численну кількість функцій для приготування страв. При цьому використовується мінімальна кількість олії. Їжа готується швидко. Спеціальні функції парообробки продуктів зберігають корисні властивості, а їжа виглядає привабливою і смачною. Багатофункціональність машини значно полегшує процес приготування і урізноманітнює меню. Адже одночасно в паровій шафі можна готувати кілька страв.
Про всі ці тонкощі та сам процес приготування їжі і розповідали представники Національної асоціації громадського харчування під час презентації, до якої долучилися сільський голова Віталій Крупенко, староста с.Рожни Володимир Кабиш, директор Пухівського ЗЗСО Ірина Гриценко, начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Наталія Щиголь, працівники Рожнівської філії та працівники управління освіти, культури, молоді та спорту.
Для більш наочного прикладу у процесі навчання спробували приготувати деякі страви та продегустувати їх – гарнір з гречки та рису, курячі котлети, омлет, рибу смажену та на пару.
Дещо невпевнено та побоюючись знайомилася з новими «працівниками» кухні кухар Тетяна Семенюк. Та за пару годин навчання вже сміливо з посмішкою орудувала технікою.
«Нове – незнайоме, тому і страшно. Але до всього можна звикнути і прилаштуватися», – прокоментувала Тетяна Миколаївна.
З 10 січня 2022 року школа приступає до харчування по-новому. Тож уже після зимових канікул школярі будуть харчуватися здоровою правильною їжею.
Нагадаємо, що з нового 2022 року всі школи Зазимської громади переходять на самостійне харчування. Таке завдання поставив перед керівниками навчальних закладів сільський голова Віталій Крупенко. Також Віталій Вікторович наголосив на тому, що зі свого боку буде робити все для того, аби харчоблоки всіх шкіл відповідали новітнім стандартам НАССР, були забезпечені новим технологічним обладнанням, а діти в закладах харчувалися смачною здоровою їжею, що є запорукою іх здоров’я.
Автор: Наталія Кривобок