На черговому засіданні Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулася 23 червня 2022 року, підіймалася низка питань. Зокрема:
- стан безпеки на автошляхах та заходи щодо його покращення;
- епідемічна ситуація з керованих інфекцій тощо.
Відповідно до цього, нагадуємо правила дорожнього руху та надаємо рекомендації з профілактики харчових отруєнь, що можуть врятувати ваше життя.
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
- не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
- при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
- не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
- на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
- не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
- необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
- під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами; при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота;
- вести боротьбу з мухами;
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).
Рух автошляхами, права пішоходів та водіїв регламентуються правилами дорожнього руху України. Враховуючи особливості дорожньої мережі та дорожньої інфраструктури Зазимської сільської територіальної громади, під час пересування територією наших сіл слід окремо звертати увагу на наступне:
пішоходам:
-користуватися пішохідними переходами, але переходити дорогу лише після зупинки автомобілів,
-бажано користуватися регульованими пішохідними переходами (на світлофорах),
-в темну пору доби виділяти себе світловідбивними предметами на одязі та речах,
-по можливості користуватися тротуарами;
велосипедистам:
-мати на велосипеді та одязі світловідбивні предмети,
-одягати на голову захисний шолом;
водіям автомобілів та іншої моторної техніки:
-неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху,
-уникати створення небезпеки пасажирам, пішоходам, велосипедистам та іншим водіям.